Kunstneren

Jacob Tostrup Prytz var en norsk gullsmed, brukskunstner og rektor ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole 1934 - 56. Han beskrives som "en av de toneangivende personene i det norske kunsthåndverk- og designmiljøet i mellomkrigstiden.

Som utøvende kunstner og kunstnerisk leder vakte han først oppsikt med Tostrups kolleksjon til Jubileumsutstillingen på Frogner 1914, som «blir regnet som en av de større begivenheter i nyere norsk gullsmedkunst» med sin sammensmeltning av art nouveau og nybarokk.

Hans arbeider på 1930-tallet var preget av funksjonalismen, og ved Verdensutstillingen i Paris (1937) fikk firmaet J. Tostrup tre priser for arbeider fra hans hånd. I samme periode bygget han opp Statens Håndverks- og Kunstindustriskole etter Bauhaus struktur. Jacob Tostrup Prytz var en av grunnleggerne av Foreningen Brukskunst i 1918 og var foreningens formann 1920 - 46.

Jacobprisen

En norsk kulturpris som hvert år deles ut av Norsk Form (nå: Norsk Design- og Arkitektursenter) til «utøvende formgivere som har dokumentert utmerket arbeid innenfor Norsk Forms fagområder»; design og arkitektur. Prisen er oppkalt etter Jacob Tostrup Prytz, og han var selv den første mottageren.

Utmerkelsen ble etablert i Oslo i 1957 av Landsforbundet Norsk Brukskunst, som stod for utdelingen frem til forbundet ble nedlagt i 1993 og den statlige stiftelsen Norsk Form (nå: Norsk Design- og Arkitektursenter)overtok ansvaret for utdelingen. Prisen gis «fortrinnsvis til en aktiv kunsthåndverker, designer, interiørarkitekt, landskapsarkitekt eller arkitekt».

Designet «Pariser» i 1937

Pariser ble designet til Verdensutstillingen i Paris i 1937 (Exposition internationale «Arts et Techniques dans la Vie moderne»). Designet er representativt for europeisk modernisme sitt formspråk på 30-tallet, der karaktertrekket går igjen i selve formen på bestikket.

Opprinnelig et Tostrup-bestikk, overtatt av og produsert i Bergen av Theodor Olsen Sølvvareverksted siden 1960.

Fra boken Gullsmedkunst, årbok 1938, fortelles det om sølvvareverkstedet J.Tostrup som lanserer det beste som er skapt av bordsølv i senere tid: "Ikke bare fordi firmaet etterkommer nutidens krav til form, materialbehandling og soliditet, men fordi det også bygger på tradisjon i beste forstand. Så elegant i sin form, preget av sølvets egenart at man fristes til å karakterisere det som tidløst."

Pariser ble tildelt Merket for god design i 1965. Laget for hånd i ekte sølv.

Powered by Peeky